info@upryse.nl

0628268423

Welk lettertype gebruik je voor je website?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
English abc written by chalk on blackboard

Welk lettertype voor je website?

Door de jaren heen zijn er duizenden, betaalde en onbetaalde (online) lettertypen bijgekomen. Echter, is het belangrijk om vooraf te realiseren, dat niet ieder lettertype geschikt is om te gebruiken voor je website. Allereerst is het goed om te weten dat van de enorme keuze aan lettertypen (fonts), die er bestaan, het overgrote deel niet wordt ondersteund door de meest gangbare webbrowsers. Om op zeker te spelen, zijn er een aantal welke altijd worden ondersteund en dat zijn:

Arial (in alle variaties)
Comic sans (in alle variaties) Courier (in alle variaties)
Georgia (in alle variaties)
Impact
Lucida (in alle variaties)
Tahoma (in alle variaties)
Tmes New Roman (in alle variaties)
Trebuchet (in alle variaties)
Verdana (in alle variaties)

Uiteraard, als je jouw website laat ontwerpen door een webdesigner, kan deze jou adviseren welk font al dan niet geschikt is.

Verschil tussen online en drukwerk

Wat is het doel waar je het lettertype voor gaat gebruiken? Want als je het uitsluitend online gebruikt, dan is het raadzaam te kiezen voor een lettertype zonder een schreef (sans serif), ofwel zonder ́pootjes die uitsteken ́ aan de letters. Online, lezen schreefloze lettertypen veel prettiger. Voor drukwerk is het juist vaak dat er gekozen wordt voor lettertypen met een schreef (serif), met ́pootjes die uitsteken ́ aan de letters. Van de schreefloze lettertypen, is Verdana veruit het meest aantrekkelijk om te zien, terwijl Arial juist het meest wordt gekozen voor websites. Het is en blijft ook nu weer een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Google Fonts

Er is ook een mogelijkheid om via Google Fonts, af te wijken van de standaard lettertypen. In dat geval is het meer dan raadzaam, om hierbij de hulp van een webdesigner in te roepen, omdat het technisch wel wat kennis en inzicht vergt. Hoewel sierlijke en aparte lettertypen op het eerste gezicht leuk lijken, kunnen ze in het geheel ́rommelig ́ overkomen en afleiden van het uiteindelijke doel, namelijk het overbrengen van informatie, met betrekking tot je website en onderneming. Wanneer je met meerdere lettertypen wilt werken, beperk dat dan tot maximaal 3 verschillende letter fonts. Het maakt de website anders al snel onrustig en onoverzichtelijk. Ook moet het contrast tussen de achtergrond van de website en de letters, perfect in balans zijn. Wanneer tekst lastig te lezen is, zal de bezoeker snel weggaan, omdat het veel te vermoeiend is om de informatie tot zich te nemen. Met deze tips, voorkom je dat de bezoeker, jouw potentiële klant, afhaakt.

Geef een reactie

Volg Upryse

Alle laatste nieuwtjes vind je via onze social media kanalen

Recent Posts

Vind ons leuk!

Een eigen herkenbare en unieke identiteit

Ontvang Tips & Tricks

Upryse logo wit

Let's Get Creative.

Info@upryse.nl
+31(06) 28268423

Groeneweg 2 D
2781 AA Zoetermeer

Keep in touch